Informatii despre autorizatii de constructii pe structura din lemn

Am nevoie de autorizatie de constructie pentru casa pe structura din lemn?

Poate ai auzit de la un prieten sau poate, pur și simplu te-au fermecat fotografiile de pe Pinterest cu aceste case pe structura de lemn, simple, dar atât de…fotogenice.

Evident, ți-a încolțit în minte ideea că ai putea și tu locui într-o astfel de casă într-o bună zi, chiar aici în România.

Deci, să zicem că ai ajuns în punctul în care îndeplinești toate condițiile pentru a fi proprietar de casă: preferi acest tip de casă, deții terenul, ai mijloacele de a-ți finanța proiectul și nu în ultimul rând ești hotărât să pornești în aventura construirii ei.

De ce-i spunem "aventură"? Pentru că, evident, trăim în România iar drumul construirii unei case poate trece, uneori, prin unele hățișuri legale în care ai nevoie de ghid.

Si acum vine una din întrebările cele mai grele pe care ți le-ai pus în această privință: 

Am nevoie de autorizație pentru o casa pe structura de lemn?

Răspunsul scurt este DA.

Ai nevoie de autorizație de construire pentru o casă pe structura din lemn. 

Conform Art. 1, alineatul 2 din Legea 50/1991, actualizată în 2021, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții…Constructiile civile, industriale, inclusiv cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, agricole sau de orice altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, emisă în condițiile prezenței legi, și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor.

Cu alte cuvinte, orice construcție care nu este pe structură demontabilă, ci are caracter permanent, fundație și se racordează la rețelele de utilități din zonă (electricitate, gaz, apă, canal, etc.), are nevoie de autorizație de construire.

Primul pas în obținerea autorizației de construire a unei case pe structura de lemn este:

Găsirea unei firme de proiectare (arhitectură).

 • Ei vor adapta la teren proiectul si va realiza proiectele de specialitate și va obține toate avizele și autorizațiile necesare.(E bine să știi și că procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție începe odată ce a fost depusă cererea pentru emiterea certificatului de urbanism.)
 • Ulterior emiterii certificatului de urbanism, se vor parcurge următoarele 5 etape:
  • Emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente
  • Emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității pentru protecția mediului competente
  • Elaborarea documentației tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții (proiect de arhitectură, structură de rezistență și instalații, topografic.
  • Depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții la autoritatea administrației publice competente;
  • Emiterea autorizației de construire propriu-zisă.