Ce sunt panourile SIP

Panourile structurale izolate (SIP), sunt o metodă avansată de construcție care oferă performanțe termice excelente, rezistență structurală ușoară și beneficii de economisire a timpului și a costurilor față de metodele sau sistemele tradiționale de construcție. Panourile SIP sunt utilizate în podele, pereți și acoperișuri pentru aplicații rezidențiale, comerciale și educaționale, oferind clădiri ecologice și eficiente din punct de vedere energetic.

Tehnologiile de construcție care utilizează așa-numitele panouri SIP există de mai bine de jumătate de secol. Ea a venit la noi din SUA. SIP (Structural Insulated Panel - "izolație termică structurală, sau panou izolator structural"). De la apariția sa în SUA (1950), tehnologia de construcție folosind panouri SIP a fost folosită în America de Nord și Europa de mai bine de jumătate de secol și este în mod constant îmbunătățită. Drept urmare, cea mai optimă și cea mai răspândită, este versiunea cu panouri a unui sandwich de două OSB-3, între care se lipeste o placă de polistiren, Polistiren expandat, EPS.

În esență, acesta este un panou sandwich care este utilizat în construcția obiectelor cadru. Acronimul înseamnă Panouri Izolatoare Structurale. Produsele constau din trei straturi - foi OSB la exterior și un strat izolator la mijloc între ele. Astfel de panouri pot rezista cu ușurință la sarcini foarte grave și, datorită acestora, este asigurată izolarea termică de înaltă calitate. Astăzi, această tehnologie este utilizată pe scară largă în construcția de instalații (atât rezidențiale, cât și industriale) pe întreaga planetă.

Pentru realizarea panourilor laminate pot fi folosite diverse materiale (foile pot fi din azbest, aluminiu, oțel), dar în majoritatea cazurilor abrevierea "SIP" indică faptul că straturile exterioare sunt realizate din materiale lemnoase. 

Se știe că în 1935 arhitectul Wright a creat primul placu de particule. Mai târziu, în 1952, arhitecții americani au decis să îmbunătățească invenția și lipiciul în izolație pentru a lansa producția de masă. Din 1960, inginerii de la marile corporații au lucrat activ la crearea de noi mărci: Alside Hoe Program și Koopers Company, care și-au asumat riscul de a transforma o fabrică de automobile pentru a produce materiale inovatoare.

Casele construite folosind această tehnologie sunt construite rapid, arată foarte prezentabil după finisare și inspiră încredere. De asemenea, dacă amânați de mult construcția casei dvs. din cauza pretului materialelor, atunci această casă vă va fi foarte accesibilă.

PERFORMANȚĂ TERMICĂ EXCELENTĂ

Panourile structurale izolate oferă performanțe termice superioare, care vor dura toată durata de viață a clădirii. Acest lucru se datorează miezului solid de izolație din poliuretan (PUR) sau polistiren expandat, în întreaga structură care asigură că clădirea este încălzită uniform, rămâne fără puncte reci și va beneficia de costuri reduse de încălzire.

PEREȚI ȘI ACOPERȘURI CU VALOARE U MICĂ

Panourile izolate structurale oferă performanțe termice extrem de ridicate, miezul din poliuretan (PUR)  de izolație rigidă, sau polistiren expandat și OSB/3 atinge valori U de până la 0,10 wați pe metru pătrat Kelvin (W/m²K) sau mai bune, făcând economii semnificative la încălzirea anuală. cheltuieli.

IZOLAȚIE INTEGRALĂ

Izolația este parte integrantă a sistemului clădirii din panouri SIP și, prin urmare, elimină nevoia și costul pentru izolarea cavităților.

SPAȚIU SUPLIMENTAR

Panourile structurale izolate creează mai mult spațiu interior la podea pentru aceleași dimensiuni exterioare în comparație cu construcția din zidărie. Acest lucru se datorează faptului că o structură SIP oferă rezistență și izolație excelentă într-o secțiune de perete mai mică.

PIERDERI MICI

Panourile structurale izolate sunt pre-proiectate într-un mediu de fabrică, ceea ce are ca rezultat mai puține defecte și pierderi în timpul proceselor de producție și construcție.

ROBUST ȘI SOLID

O casă SIP oferă o senzație robustă și solidă în comparație cu alte sisteme de cadru din lemn. Acest lucru se realizează datorită construcției sale cu miez solid și fixării plăcilor de gips-carton direct pe fața interioară a panoului SIP.

PERFORMANȚĂ STRUCTURALĂ

Panourile SIP au fost supuse unui număr de proceduri de testare. Acestea includ încărcarea panourilor cu o sarcină distribuită uniform ("udl") pentru a măsura rezistența și deformarea între două suporturi, sarcinile axiale plasate central și excentric, sarcinile de rafturi și sarcinile de forfecare și încovoiere pe îmbinările panoului. Rezistența îmbinărilor dintre panourile individuale este astfel încât panourile să poată fi folosite pentru a întinde peste deschideri și a fi susținute de panouri de fiecare parte. Este ușor să încorporați lemn suplimentar pentru a susține concentrația localizată a încărcăturii. În mod obișnuit, acest lucru se face la îmbinările din panouri. Cu toate acestea, cu detalii atente, multe dintre acestea pot fi evitate.

Testele au arătat că panourile au o rezistență finală la încovoiere foarte mare. Deformarea, calculată așa cum este descris în Ghidul de proiectare SIP, este criteriul de guvernare în proiectare. Acest lucru crește încrederea utilizatorului, știind că sarcinile de lucru sigure depășesc cu mult limitele standard de deformare.


Testele de încărcare axială pe panouri de 100 m grosime, 2,4 m înălțime și 2,4 m lățime au eșuat la o sarcină de 440 kN/m. Folosind un factor de siguranță de 2,0 se vede că panourile vor suporta confortabil o sarcină verticală de 90 kN/m. Aceste sarcini sunt mult peste încărcarea medie a fundației dintr-o casă tipică cu două etaje, de construcție tradițională.


Eurosip este o companie importatoare specializată in panourile SIP de calitate superioară, fiind una dintre cele mai bune opțiuni pentru clienții care doresc să își construiască o locuință modernă și eficientă energetic.